Madárvonulás a kiszáradó Jókai utcai tavon

Madárvonulás a kiszáradó Jókai utcai tavon

2021. szeptember 15.

Augusztus-szeptember az őszi madárvonulás időszaka. A vizes élőhelyekhez kötő madarak, különösen a partmenti iszapfelületekhez kötődő úgynevezett partimadarak ilyenkor nagy fajszámban és egyedszámban keresik fel megállóhelyként a Kárpát-medence ekkora rendszeresen leszáradó szikes tavait, lecsapolt halastavait, hogy a nedves iszapban élő férgek, lárvák után keresgéljenek.

A Jókai-utcai rekultivált tó friss iszapfelületét a már jó egy hónapja sárszalonkák, cankók, lilék partfutók mellett különböző récefélék is szép számban látogatják. Ilyenkor a vonulás során szinte napról-napra változik a madarak összetétele, főleg a frontok hozzák-viszik őket, és bizony néhány tengerparti ritkasághoz is volt szerencsénk az elmúlt hetekben. Egyik nap egy vékonycsőrű víztaposót figyeltünk, másik nap 3 kőforgató fordítgatta a felszínre került törmeléket az alatta megbúvó lárvák után, de szem elé került egy sárjáró is, amit a hír hallatán másnap szegedi madarászok is sikeresen megfigyeltek. Mindhárom fajnak ezek az első megfigyelései Kiskunhalas térségében.

Érdekesség volt még megfigyelni augusztus elején egy küszvágó csér családot, amint a szülő a már röpképes fiókáit etetgette a környező tavakban zsákmányolt apróbb halakkal. A fióka és az egyik szülő madár is gyűrűt viselt, melynek leolvasása után sikerült megtudunk, hogy a család idén Tata környékén fészkelt, és a fióka alig 4 héttel a Halasi megfigyelése előtt, kapta a gyűrűjét, még röpképtelen korában.

A Homokhátságra jellemző sekély, eredendően szikes jellegű tavak asztatikusak, vagyis a nyár végi kiszáradásuk természetes folyamat, az élőviláguk alkalmazkodott ehhez, sőt az előbb említett partimadarak, de például a vonuló darvak, vagy a telelni érkező sok ezer liba számára is az előbukkanó iszapfelszínek létfontosságuak. Madárvonulás szempontjából fontosabb helyeken a halgazdálkodást is úgy időzítik, hogy ekkora legyenek friss iszapfelszínek (pl Hortobágy, Szeged, Tata).

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a Homokhátság speciális jellegét, ugyanis az elmúlt 50 évben különböző okok miatt az itteni tavak mind kiszáradtak. Mesterséges vízpótlás nélkül sem a Sóstó, sem Kunfehértó, de a környező halastavak sem tudnának fennmaradni. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy ezen tavak talajvízből történő vízpótlása tilos, hiszen hosszabb távon fenntarthatatlan, hisz az a víz a létünk alapja, nemzeti közkincs, rekreációs célú pazarlása hatalmas felelőtlenség!

  • Sárszalonka a kiskunhalasi Jókai utcai tavon
    A videó hossza: 0:48 perc

Oldal megoszása

Támogassa adója 1%-val egyesületünket: 18365744-1-03 (Rendelkező nyilatkozat letöltése)

Köszönjük, ha adományoz egyesületünk számára

pixel

Számlaszámunk: 10101047-61524000-01001000

© 2016- Minden jog fenntartva, Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület. Terv: www.euromarketing.hu.