Két nap alatt két karvalyt mentettünk!

Ablaküveg kontra madarak

Ablaküveg kontra madarak

2021. december 19.

Péntek este sziládys diákok értesítettek minket, hogy egy ragadozó madár ül feltűnően bágyadtan a könyvtár mellett a földön. Mire a helyszínre értünk, az átküldött képek alapján is már biztosak voltunk a történésben, amit a helyszínen található nyomok alá is támasztottak. A karvaly egy balkáni gerlét próbált volna zsákmányolni, ám a heves üldözésben mindkét madár nekicsattant a könyvtár üvegfalának. A gerle egyből elpusztult, a karvaly viszont az agyrázkódástól kábultan, a szárnyait lógatva ücsörgött a fűben. A különösebb ellenállást nem tanúsító ragadozót összeszedtük, és mivel sérült, vérzést nem tapasztaltunk rajta, így az ilyen esetekre tanácsolt módon dobozba raktuk és biztosítottuk számára a nyugalmat.
Míg a madárral foglalatoskodtunk, a könyvtárból is kijöttek az ott dolgozók. Elmondták, hogy hallották a hatalmas csattanást, amivel a két madár az ablaknak ütközött, illetve az üvegre tapadt púder és némi pehelytollat is szomorúan szemlélték. Vélhetően nem az első ilyen esetnek lehettek tanúi, hisz már hozták is az ablakra ragasztható sólyom sziluett matricákat. Bár ezek sem nyújtanak 100%-os védelmet, de talán egy picit csökkentik az ilyen esetek számát.
Az egész estés nyugalom után, szombat reggel a karvaly már egészen aktív volt, így alaposabban is szemügyre vettük. Másodéves tojó madár, szerencsére teljesen épp állapotban. Pár fotó után a vásártéren került elengedésre, ahol gond nélkül elrepült, és felült tollászkodni egy közeli nyárfára.

Ablakuveg Kontra Madarak Kiskunhalas20211217 1
Ablakuveg Kontra Madarak Kiskunhalas20211217 2
Ablakuveg Kontra Madarak Kiskunhalas20211217 3
Ablakuveg Kontra Madarak Kiskunhalas20211217 4
Ablakuveg Kontra Madarak Kiskunhalas20211217 5

Vasárnap reggel újabb telefonhívást kaptunk, most a Szentháromság térről, miszerint egy törött szárnyú madár zuhant az udvarba. A helyszínre menet még beszéltük is, hogy remélhetőleg nem a tegnapi madár fogad majd minket…, erre szintén egy karvalyt találtunk a helyszínen. Megkönnyebbülésünkre, barnás színéből egyből tudtunk, hogy egy másik, idei fiatal egyeddel van dolgunk. A madár igen vitális volt, nem is volt egyszerű megfogni. Bal szárnya csuklóból sérült, vélhetően törött, úgyhogy nem is volt kétség, hogy a vadmadarakra szakosodott specialista orvosra van szüksége. Szerencsére az ilyen esetekre már kiforott kapcsolatunk van, úgyhogy 25 perccel a befogását követően a madár már úton is van a menetrendszerinti járattal Székesfehérvárra, ahol egy önkéntes a buszról egyenesen a Vadmadárkórházba szállítja, dr. Berkényi Tamás műtőjébe. Mivel belső sérülésre utaló jeleket, vérzést nem tapasztaltunk, így talán bizakodhatunk a madár sikeres felépülésében, és hogy képes lesz újból galambokat és az etetőre érkező énekeseket zsákmányolni. Hogy pontosan mi okozhatta a sérülését, az nem derült ki, de alighanem ő is ablaknak ütközhetett.

ablakuveg-kontra-madarak-kiskunhalas20211219_1
ablakuveg-kontra-madarak-kiskunhalas20211219_2
ablakuveg-kontra-madarak-kiskunhalas20211219_3

2015. február 10-én, ugyanitt szintént egy fiatal karvaly csattant ablaknak, üldözőbe vett fenyőrigó zsákmányával együtt. Akkor mindkét madár a helyszínen elpusztult.

ablakuveg-kontra-madarak-kiskunhalas20150210-1

Oldal megoszása

Támogassa adója 1%-val egyesületünket: 18365744-1-03 (Rendelkező nyilatkozat letöltése)

Köszönjük, ha adományoz egyesületünk számára

pixel

Számlaszámunk: 10101047-61524000-01001000

© 2016- Minden jog fenntartva, Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület. Terv: www.euromarketing.hu.