Váratlan vendég

Váratlan vendég

2016. november 22.

Kiss Tamás madarászunk minap egy hívást kapott a kiskunhalasi vasútállomásról, hogy egy érdekes madár gubbaszt a bejárati ajtó mellet, már jó ideje. Nincs jó bőrben, mert meg sem próbál elmenekülni.

Természetesen elmentünk a madárkáért, és mi is nagyon meglepődtünk, ugyanis egy bájos kis erdei szalonka várt minket az ajtóban. Első pillantásra egész jó állapotban találtuk, külsérelmi nyomok nélkül. Azonban ami aggasztó volt, az a csőrére és az orrára száradt vér volt. Hasonló sérüléseket ablaknak repülő madarakon találhatunk. Ilyen állatoknál, a koponyaalapi törések nem ritkák, melyek orrüregből, szájból, és nem ritkán fülből való vérzésekhez vezetnek. A koponyaalap egy fokozottan sérülékeny terület. A koponyacsont itt a legvékonyabb, s  az agy artériái, vénái, és az agyidegek ki- és belépési pontjai is itt találhatóak. Sérülése így, sok esetben életveszélyes állapot. Ennek megfelelően jártunk el, sokktalanítani próbáltuk a madarat, amely esetében egy lesötétített kalitkát jelentett egy meleg helyen. Adtunk neki vizet és lisztkukacot melyet nem fogadott el, de nem is erőltettük, mert a madár igen jól táplált állapotban volt, mivel éppen vonulásban volt. Ilyenkor a madarak jelentős zsírréteget halmoznak fel.
Az éjszakát szerencsésen túlélte. Annak dacára, hogy késő estére már a jobb szemében is haematóma (bevérzés) alakult ki.
Így reggel fel tudtuk rakni a Székesfehérvárra közlekedő buszra, ahol a Vadmadárkórház egy önkéntese várta a "küldeményt". Dr. Berkényi Tamás állatorvos alaposabb vizsgálat után adott felvilágosítást a madár állapotáról. Mint kiderült, a jobb oldalán a combján és a szárnyán is zúzódásokat találtak, melyek nem voltak súlyosak. A sérülések jellegéből autó általi gázolást valószínűsíthetünk. Mivel ilyen jellemzően féloldali sérüléseket elütött állatokon találhatunk.
Állapota stabil, kielégítő. Előreláthatóan pár hét múlva, -ha a szemében a bevérzés felszívódik- csatlakozhat vonulásban lévő társaihoz, nagyobb szerencsével... :)

Az erdei szalonka a hegyvidéki laza talajú, láp- és mocsárerdők kisszámú fészkelője. Hazánkban mindössze néhány tucat pár fészkel. Vonuláskor nagyobb számban figyelhető meg, főleg március és április, valamint szeptember és október között, ilyenkor a legkülönbözőbb erdőtípusokban, sőt akár városi környezetben is előfordulhat. Telelőterületei Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban találhatóak, ahol vadászható faj.Régebben itthon is az  volt. Kedvező számára, ha fejlett aljnövényzetet talál. Fészkét a lehetőségekhez mérten rejtetten alakítja ki, egy talajmélyedést kapar, amit avarral bélel. Főként az avar alatt és a talajban élő apró rovarok, giliszták és egyéb gerinctelenek szerepelnek étlapján, melyeknek elfogásában hosszú rugalmas csőrét használja.

Bővebben itt olvashatsz róluk: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-scorus

 

Oldal megoszása

Támogassa adója 1%-val egyesületünket: 18365744-1-03 (Rendelkező nyilatkozat letöltése)

Köszönjük, ha adományoz egyesületünk számára

pixel

Számlaszámunk: 10101047-61524000-01001000

© 2016- Minden jog fenntartva, Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület. Terv: www.euromarketing.hu.