fecskéinek megfigyelése és védelme

Halasiak a fecskékért

Halasiak a fecskékért

2021. március 16.

Ezt a projektet a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület városunk fecskéinek megfigyelésére és védelmére hozta létre.

Az önkormányzattal, a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, civil szervezetekkel és természetbarát magánszemélyekkel közösen, együttműködve indítunk egy a város és kistérségére kiterjedő projektet, melynek fő célja az említett terület fecskeállományának felmérése, számolása és támogatása.
A meglévő és aktív fecskefészkek feljegyzésén túl műfecskefészkek, fecskepelenkák gyártását és kihelyezését ösztönözzük, valamint a város több pontján a fészeképítéshez szükséges saralóhelyeket igyekszünk kialakítani.
Elengethetetlen része a munkának a tájékoztatás és szemlélet formálás is! Ezért folyamatosan fecskékről szóló ismeretterjesztő cikkeket, tapasztalatokat és persze a munkáról szóló beszámolókat fogunk megosztani a csoporttagokkal, akik bízunk benne szintén meg fogják osztani velünk, egymással tapasztalataikat.

A tervezett munkához sok önkéntes segítségre is szükség lesz, így várjuk a jövőben a segítők jelentkezését!

A fecskék már elindultak haza. Várjuk őket segítőkész szeretettel!

Az első 5 FÉNYKÉPPEL adatot beküldő, ajándékba kap 1-1 fecske műfészket.

A KÉRDŐÍV ITT TÖLTHETŐ KI: Fecskefészek számlálás

 

2021. április 06.

Sajnos nagy széllel és jelentős lehüléssel érkezett meg a hidegfront. ??
A több napig tartó hideg és széles idő, nagy próbatétel elé állítja a hosszú, fárasztó útjukról hazatérő fecskéket.
Értesítsetek minket, ha legyengült fecskét találtok!
Figyeljétek fészkeiket, melyekbe ilyenkor menedékbe húzódhatnak!
 

2021. április 14.

Füsti fecske

A füsti fecske

A legbizalmasabb fecskefaj, kötődik az emberhez. A farka mélyen villás. Épületeken költ. Vonuló, az európai állomány a telet Afrikában tölti. Szinte minden repülő rovart képes elejteni, melyek nem túl nagy méretűek. Állománya meglehetősen ingadozó, amit leginkább a szélsőséges időjárás befolyásol. Sajnálatos módon az utóbbi évtizedek adatai a lassú, de folyamatos csökkenés irányába mutatnak. Mind a mai napig előfordul, hogy lakóházakról leverik a madarak fészkét, pedig deszkák – úgynevezett fecskepelenkák – felhelyezésével minimálisra csökkenthető a lepotyogó ürülékek által okozott kellemetlenség. Sárgyűjtő helyekkel és műfészkekkel segíthetjük a megtelepedését.

Élőhelye, költése: Az egész északi féltekén elterjedt. Az ember által kialakított építmények teljesen megváltoztatták fészkelési szokását. Míg korábban barlangokban és sziklafalakon költött, addig ma már szinte kizárólag épületeken fészkel. Sárból és növényi részekből összetapasztott fészke felülről nyitott, melyet általában az épületek belső részeiben épít meg. Istállókban és tanyaépületeken telepszik meg a leghamarabb. A pár nélküli hímek gyakran ölik meg fajtársaik fiókáit, így próbálnak párba állni az elpusztított fészekalj tojójával. Az állatok közelségét kifejezetten preferálja, mivel ezek környezetében sok a táplálékául szolgáló légy és egyéb rovar. A fészket a két öreg madár közösen építi, melybe 4-6 tojás kerül, ezeken csak a tojó kotlik. Évente kétszer költhet.


Molnárfecske

Molnárfecske

Magyarországon általánosan elterjedt, városi környezetben még a füsti fecskénél is gyakrabban fordul elő. Apró rovarokkal táplálkozik, melyeket főleg a levegőben, de sokszor a házak falán fog el. Vonuló, a telet Afrikában, a Szaharán túl tölti. A fészek alá felhelyezett deszkával, az úgynevezett „fecskepelenkával” könnyen megszüntethető a madarak piszkítása.

Élőhelye, költése: Korábban sziklafalakon, faodvakban és barlangokban költött. Mivel ma már szinte kizárólag épületeken fészkel, ezért kifejezetten kötődik a településekhez. A füsti fecskével ellentétben az épületek külső részén építi költőhelyét, amely felülről is zárt, csak egy kis berepülőnyílás van rajta. Anyaga a füsti fecskééhez hasonlóan sár. Kedvelt fészkelőhelyei a magas tömbházak. Évente két-három alkalommal, telepesen fészkel. 4-6 tojást rak. Fészkeit elfoglalhatják más madarak is, leggyakrabban a verebek.


Sarlósfecske

Sarlósfecske

Nevével ellentétben nem a fecskefélék családjába tartozik, sőt, nem is énekesmadár. Legközelebbi rokonai az újvilági kolibri fajokhoz tartoznak. Fáradhatatlan repülő, szinte kizárólag a költési időben száll le. Éjjel is folyamatosan, nagyobb magasságban, csapatokban repülnek. A városok madara, megfelelő fészkelőhelyet jelent neki a panelházak repedései, ahol a ragadozóktól is védve van. Repülve vadászik, repülő rovarokkal és a levegőben sodródó pókokkal táplálkozik. A fiókák meglehetősen jól bírják az éhezést, ilyenkor testhőmérsékletük csökkentéssel és alvással próbálják átvészelni a táplálékhiányos időszakot. Sokszor a víz fölött nagy tömegben előforduló rovarokat fogyasztja. Vonuló, a telet Afrika déli részén tölti.

Élőhelye, költése: Szinte egész Európában, Északnyugat-Afrikában és Ázsia nagy területén megtalálható. Eredetileg sziklafalak repedéseiben, löszfalakban, kisebb számban odúban költött, de a városok kialakulásával szinte teljesen megváltozott a költő- és élőhelye. Ma már szinte kizárólag épületeken, telepesen költ. Tetőszerkezetek üregeiben, panelházak repedéseiben, valamint az épületek legkülönbözőbb réseiben telepszik meg, de a molnárfecskék és házi verebek fészkét is elfoglalja. A fészket puha növényi anyagokkal, szöszökkel, tollakkal béleli, melyeket a levegőben gyűjt össze. Rendszerint 2-3 tojást rak, melyen mindkét ivar egyaránt kotlik. Viszonylag későn, csak április második felében érkezik vissza telelőhelyéről, augusztustól pedig már elkezdődik a vonulás. A rövid itt tartózkodás csak egy fészekalj felnevelésére elegendő, de annak sikertelensége esetén pótköltéssel próbálkozik.


Partifecske

Partifecske

Legkisebb hazai fecskefajunk, mely szinte az egész északi földtekén megtalálható. Telepesen fészkel, sokszor több száz, de akár több ezer párból álló kolóniákat is kialakíthat. Rendszerint minden évben új költőüregekből álló telepeket létesít, hogy az előző évi fészkekben elszaporodott parazitákat elkerülje. Táplálékát a levegőben kapja el. Igen apró rovarokkal – levéltetvekkel, legyekkel, szúnyogokkal, kérészekkel – táplálkozik, melyek nem feltétlenül kötődnek a vízhez. Vonuló, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti. A folyóparton kialakult telepeknél a költési idő alatt a horgászat és egyéb költéseket veszélyeztető tevékenység megtiltásával segíthetjük állományának fennmaradását.

Élőhelye, költése: Homokfalakba vájt üregekben költ. Folyópartokon, de akár tavak partvidékén, a víz által leomlott partfalakban, valamint a homokbányákban alakulnak ki számára megfelelő nagyságú függőleges fészkelőhelyek. Szinte bárhol megtelepszik, ha alkalmas fészkelőhelyet talál magának. A folyók vízszintemelkedése veszélyt jelenthet a költés sikerére. Leggyakoribb predátorai a kabasólyom, menyét, nyest, róka és a házimacska. Évente egy vagy két fészekaljat nevel. A fészeküreget kezdetben a hím építi, majd bekapcsolódik a tojó is.

 

Források

Oldal megoszása

Támogassa adója 1%-val egyesületünket: 18365744-1-03 (Rendelkező nyilatkozat letöltése)

Köszönjük, ha adományoz egyesületünk számára

pixel

Számlaszámunk: 10101047-61524000-01001000

© 2016- Minden jog fenntartva, Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület. Terv: www.euromarketing.hu.