Önkéntesség

Tevékenységünkben nagy szerepe van az idejüket és munkájukat ingyen felajánló önkéntes segítőknek. Kis egyesület lévén, nehezen tudjuk a tevékenységeinket megvalósítani segítők nélkül.

Ha érdekel a környezeted, ha szereted a természetet. Ha akarsz tenni egy szebb holnapért, és egy dinamikus, fiatal csapat tagja lenni, nálunk a helyed!


Lássuk a leggyakoribb kérdéseket!

Ki lehet önkéntes?

Szinte bárki: a törvény szerint legalább tízévesnek kell lenni hozzá. De ez csak szigorúan a törvény hatálya alatt működő szervezetekre vonatkozik. Ugyanakkor, ha mondjuk úgy dönt valaki, hogy szervez egy szemétszedést az utcában, és szól mindenkinek, hogy jöjjön mondjuk szombat reggel 9-re a sarokra, természetesen tíz év alatti gyerekek is jöhetnek.

Kell-e hozzá szakmai tudás?

A legtöbb esetben nem kell ehhez szakmai papír vagy különösebb tudás, de minél összetettebb a feladat, annál komolyabb a szűrő, de vannak olyan önkéntes feladatok, ahol elég a jelentkezés.

Milyen kötelességeim vannak önkéntesként?

Érdemes átgondolni, mennyi szabadidőd van, és abból mennyit tudsz önkéntes munkára fordítani. A fogadó szervezet feladata, hogy megfelelő keretet biztosítson az önkéntes tevékenység végzéséhez. Ezen felül feladata, hogy a munkát biztonságosan, egészségre nem károsan végezhesd. Gondoskodnia kell, hogy megkapd a tevékenység ellátásához szükséges irányítást, tájékoztatást.
A fogadó szervezet pedig elvárhatja tőled, hogy az elvállt feladatot elvégezd. Valaki nem érzi az önkéntes feladatokkal járó felelősség súlyát. Ahhoz hogy a kapcsolat közted és a szervezet között megfelelő legyen, nagyon fontos hogy a feladatot megfelelő módon elvégezd, és ha valami halaszthatatlan jön létre, feltétlenül értesítsd. A biztonságos munkavégzés érdekében be kell tartanod fogadó szervezet utasításait. Mindenképp figyelned kell, hogy az elvégzett feladat ne legyen káros mások testi épségére. Be kell tartani továbbá a feladattal járó etikai és szakmai előírásokat.
Célszerű, az önkéntes és a fogadó szervezet között egy egyszerű szerződést kötni, amiben leírják, hogy milyen jogai és kötelességei vannak a feleknek, így később nem lehet félreértés.

Mennyi ideig lehetek önkéntes?

Jelentkezhetsz akár egy programra, de lehetsz önkéntes hónapokig vagy akár évekig is. Kinek mennyi ideje van...

A törvény a következő megkötéseket közli: Ha nem vagy még 18 éves, vagy elmúltál 18, de korlátozottan cselekvőképes vagy, csak olyan feladatot bízhatnak rád, amely meg felel életkorodnak, testi és értelmi fejlettségednek, képességeidnek, amely nem veszélyezteti egészségedet, fejlődésedet, valamint tankötelezettséged teljesítését, illetve naponta 6-20 óra között teljesíthető.
Ha nem vagy még 16 éves, a közérdekű önkéntes tevékenység helyszíne csak Magyarország lehet. Tanítási időben, tanítási napon maximum naponta 2 órát (összesen hetente 6 órát), tanítási napon kívül maximum naponta 3 órát (összesen hetente 6 órát), tanítási szünetben maximum naponta 3 órát (összesen hetente 12 órát) jelentő feladatokkal bízhatnak meg. Minden időszakban biztosítania kell a fogadó szervezetnek a napi tevékenység befejezése, és a másnapi kezdés között legalább 14 óra pihenőidőt.
Ha 16-18 éves vagy, csak olyan közérdekű önkéntes tevékenységet bízhatnak rád, mely naponta maximum 4,5 óra (összesen hetente 18 óra) elfoglaltságot jelent számodra, illetve a napi tevékenység befejezése, és a másnapi kezdés között legalább 14 óra pihenőidőt kell biztosítaniuk.
Ha nagykorú, korlátozottan cselekvőképes vagy, a közérdekű önkéntes tevékenység helyszíne csak Magyarország lehet.

Milyen juttatásokat kaphatok?

Az önkéntesség lényege, hogy a munkát pénzbeli ellenszolgáltatás nélkül végzed. A törvény azonban engedi, hogy a felmerülő költségeidet a fogadó szervezet adómentesen kifizesse és még minimális összegű jutalomban is részesíthet. Ez minden esetben megállapodás kérdése, tehát a törvény erre a fogadó intézményt nem kötelezi. Lehetőségeihez mérten azonban biztosíthatja a következőket:

  • munkaruházatot, védőfelszerelést és munkaeszközöket
  • utazást, szállást, étkezést

Ezeket a tételeket részletesen az önkéntes szerződésben rögzítjük.

Miért jó önkéntesnek lenni?

Ez nemcsak arról szól, hogy jó segíteni. ahogyan Kipling is írja, a hasznos és értékes munka nagyon fontos annak is, aki végzi és annak is, akinek végzik azt. Mindez még több jelentőséggel bír, ha az illető önzetlenül, önkéntesen teszi. Ugyanis ezzel nem csak saját jelleme fejlődhet, nem csak rengeteg új emberrel ismerkedhet meg, nem csak egy remek közösséghez tartozhat, hanem olyan tapasztalatokat szerezhet, amit más módon nem lehet. Van aki barátra, társra talál, van aki fizikailag jobban lesz, van aki mentálisan lesz elégedettebb az életével.

Mi a teendőm ha kedvet kaptam?

Kattints rá az „Önkéntest keresünk” menüpontra, ahol megtalálod az aktuális programjainkat, és hogy milyen jellegű munkára keresünk önkénteseket és hány főt. Ha választottál a lehetőségek közül, nincs más teendőd mint a KAPCSOLAT részen jelentkezni, ahol megkapod a további instrukciókat!

Bővebb információt telefonon a 30/853-3842-es számon kaphatsz!

Tégy te is a szebb holnapért! Légy az önkéntesünk!! Várunk!!

Oldal megoszása

Támogassa adója 1%-val egyesületünket: 18365744-1-03 (Rendelkező nyilatkozat letöltése)

Köszönjük, ha adományoz egyesületünk számára

pixel

Számlaszámunk: 10101047-61524000-01001000

© 2016- Minden jog fenntartva, Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület. Terv: www.euromarketing.hu.