Gyűrűfű, Korpád

Elveszett falvak a Zselicben

Augusztusi gyalogtúránk a Zselic eldugott völgyeibe vezet. Utunkat a zsákfalu, Dinnyeberki főutcáján kezdjük, a vegyesbolttal szemközti útcában a p jelet csak 700 méteren követve, majd tovább a murvás úton, immár jelzések nélkül. Leereszkedünk a Sándor-patak völgyébe, bő egy kilométer múlva egy kis fahíd után balra fordulunk kb. 200 m után elénk bukkan az Istenkúti forrás.

Mint hazánkban minden forrás, földvár, kunhalom, barlang stb., e forrás is ex lege védett.

Nevét, Maros Marci bácsi szerint (aki a kerületvezető erdész volt és a forrás mellett lakott családjával) a következők alapján kapta: '7 katona, köztük egy pap bujkált a büntetés elől, akik az 1848-as szabadságharcban vettek részt. Ott laktak a környéken és az uraságoknál vállaltak munkát. Mielőtt elmentek, egy emlékkövet állítottak 1862-ben, aminek felirata azóta is az Istenkúti forrás emléktábláját díszíti:

Vándor!
Hogyha szomjúság gyötör e rengeteg erdőben,
Állj meg itt az Istenkútnál,
Vedd az ivókád kezedbe,
Éltesd szegény Magyar hazát.
A bor hevít, a víz éltet.
De a bornak ára vagyon,
A vizet a természet Istene ingyen adja.

Ha az Istenkúti forrástól egy szűk völgyben mélyebbre hatolunk az erdőben, kb. 1 km. múlva vadregényes látvány tárul a szemünk elé. A szűk katlan végében egy vöröshomokkő falba ütközünk, kövi fodorkákkal, erdei pajzsikákkal, csapadékos időszakban kis vízeséssel.

Folytatva utunkat Gyűrűfű felé, mintegy 700 méter múlva, az erdőből kiérve érjük el a falu határát, majd a régi Főutcán kapaszkodunk felelé. Alig két kiométeres körtúrát lehet tenni a 10 állomásos Szent László tanösvényen, kellemes séta közben ismerhetjük meg a falu múltját és jelenét, valamint a környék élővilágáról olvashatunk leírásokat. Az egykori temetőnél (228 m) folytatjuk utunkat Észak felé. Földúton haladunk ÉÉK felé és 2,6 km után egy erdősáv után közvetlenül jobbra fordulva, mintegy 200 méter után érjük el a p és s4 jeleket, ahol mi jobbra vesszük az irányt. És máris az elpusztult Korpád földesutcáján lépdelünk. A falunak hosszú főutcája lehetett, mert régi kataszteri térképeken kb 32 házhelyet jelölnek. 2 kilométeren követjük a s4 jelet, ami egy tisztáson balra kanyaraodik, de mi egyenesen halasdunk tovább 2,3 km-t és ismét a szembejövő p jelre fordulunk, jobbra és párszáz méter múlva érkezünk a Nádosy-kastélyhoz.

A kastélyt Nádosy István két fia, Kálmán és Elek építette az 1863-as évek környékén, akik a helyi temetőben nyugszanak. Nádosy István pesti nagykereskedő és közéleti ember volt, 1848-ban pesti nemzetőrparancsnok, személyes vagyonából támogatta a Honvédség fölszerelését. Pesten van eltemetve a Nemzeti Sírkertben. A parkban található kőoroszlánt fiai az ő tiszteletére állíttatták 1876-ban, Ferenczy szobrász műve. Az épület a család tulajdonában állt 1948-ig, akkor államosították. Az utolsó lakók a Mattyasovszky-Zsolnay család tagjai voltak.

A kastélyparkba sajnos nem lehet bemenni (szociális otthon), ezért csak a kerítésen kívülről szemlélődhetünk. A Dinnyeberkibe vezető p jelet követjük és bő egy kilométer után visszaérkezünk a túránk kiindulópontjára.

 


Legnagyobb magasság
291 m
Teljes táv
16.45 km
A fájlban nulla értékek is lehetnek.

Az útvonalat letöltötték 5 alkalommal.

openstreetmap
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
A Zöldközért is ezt ajánlja: © OpenStreetMap
Distance: {0} {2} Elevation: {1}
Distance: {0} {2} Speed: {1}
Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Distance: {0} {2} Cadence: {1}
http://zoldkozert.hu/media/com_gpstools/markers/02marker.png
http://zoldkozert.hu/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#0000FF,#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
50
google.maps.MapTypeId.ROADMAP
1
1
1
1
1
1
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.DEFAULT
Távolság
Emelkedés
Sebesség
Heart Rate
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 


Gyűrűfű a régészeti leletek alapján már a kőkorszakban is lakott hely volt. A kora középkor emlékei közül egy sáncrendszer jelzi az emberi jelenlétet.

Az első írásos forrás 1332-ből származik, a Vatikáni Codexben a pápai tizedlajstrom felsorolásban Jakab pap 10 báni dénárt fizetett.
A Hunyadiak korabeli oklevele 1492-ben Győrőfő néven említi. 1571-ben a török kincstári adólajstromba Gyűrűfűalva néven került be.

A vidéket folyamatosan lakták. 1760-ban öntötték a harangját, 1779-ből a pecsétképének említése maradt fenn. A Zselicben megbúvó falucska sohasem növekedett nagyra. Az 1782. évi feljegyzés szerint 112 felnőtt és 52 gyermek lakta. 1892-ben 44 háza volt, 280 lakosa, 1913-ban 41 házban 283-an éltek, ez az időszak lehetett a demográfiai csúcs.1926-ban 41 házban 271-en, 1936-ban 261-en, 1962-ben 193-an éltek itt.

Az 1960-as években aztán hihetetlenül gyorsan a tudatos falusorvasztás áldozatává vált a kistelepülés. A kötelező tsz-esítés, majd a tsz-központ egyre távolabbi településekre helyezése, a fejlesztések teljes elmaradása, a bolt bezárása mind-mind nehezítette az itt élők mindennapjait. A kegyelemdöfést talán az adta meg, amikor az 1830 óta működő iskolát is bezárták. A gyerekeknek ezt követően a 6-km-re, Ibafán található iskolába kellett járniuk. A két település közt csak egy földút jelentette az összeköttetést. Kisgyerekeknek napi 12 km gyaloglás nagyon megterhelő lett volna, 6 éves kortól kollégiumba kényszerültek. Ezért a 60-as években először a kisgyerekesek költöztek el. A elköltözési hullám ezt követően megállíthatatlanná vált. Miután a lakosság egységes, jó közösséget alkotott, elég volt néhány családnak elköltöznie, hogy meginduljon a „lavina”. 1968-ban még lakodalmat tartottak itt, 1970-ben viszont már a falu utolsó lakója is elhagyta szép nagy portáját. Új építési engedélyt a 60-as évektől nem adtak, a hivatalos besorolás szerint „funkció nélküli település” lett.

Az 1990 óta itt folyó események már egy másik történet. Bár büszkék vagyunk a jó kapcsolatra a régiekkel és sokat tanultunk tőlük, nem vagyunk jogutódjaik. Az elhagyott, összeomlott kis falu ökofaluként támad fel ismét. De ez már nem a múlt, hanem a jelenleg tartó folyamat.

Korpád egy másik elsorvasztott falu nyomait fedezhetjük fel Gyűrűfűtől 3 km-re északra. Ez Korpád. Egy új építésű ház áll a faluban. Gazdái Budapestről költöztek ki a csodálatos természetbe. Biogazdálkodással foglalkoznak.


Hasznos lehet a túra alatt

Szállás

Étel, ital

Érdekelhet ez is

Oldal megoszása

Támogassa adója 1%-val egyesületünket: 18365744-1-03 (Rendelkező nyilatkozat letöltése)

Köszönjük, ha adományoz egyesületünk számára

pixel

Számlaszámunk: 10101047-61524000-01001000

© 2016- Minden jog fenntartva, Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület. Terv: www.euromarketing.hu.