gyalogtúra a Balaton-felvidéken

Várakon át

Szeretettel várunk Magyarország legszebb tanúhegyeinek birodalmába!

Nemcsak azért érdemes velünk tartani, mert a zsedülő hegyoldalak friss tavaszillata hívogat, de megízlelheted a Liliomkert termelői piac mindenféle csemegéjét. Utközben finom Csobánc hegyaljai borokat is kóstolhatunk, ám a földi javakon túl a Csobánc és a Hegyesd teteje is vár a magyar történelem mára romossá vált emlékeivel. Várromok és gyönyörű körpanorámák a Tapolcai-medencére, a Balatonra.

Kulináris élvezetek és természeti szépségek, vár bennünket a tanúhegyek világa, kalandra fel!

Programunk a Káptalantóti mellett álló Liliomkert piacon kezdődik.

Termelői piac a Káli-medence szívében - Liliomkert Piac
"Jól teszi, aki a vasárnaponkénti káptalantóti piacra üres hassal érkezik. Mert képtelenség megállni, hogy a helyi termelők asztalkái közt járva ne kóstolja végig a kínálatot: a kosarakban takarózó tepertős, sajtos pogácsákat, a halomban illatozó köménymagos kifliket, a kemencéből gőzölögve kiforduló tejfölös kenyérlángost. Majd pohárnyi csipkeszörpös öblítés után jöhetnek az édességek: a mézes-magos sütemények, a túrós-lekváros batyuk, a cukrosra aszalódott gyümölcsök. Mire az utolsó falat is lecsúszik, már rég táskánkba kéredzkedett egy mázas csupor, pár levendulacsokor, néhány nélkülözhetetlen antik holmi, egy üveg badacsonyi termelői bor, negyven deka mennyei házi sajt és három vekni tönkölykenyér. Mindez az egészségünk érdekében…"

A vásár után, természetesen fel lehet pakolni a portékákat a buszra. Majd 10:30-kor elindulunk a Csobánc tetejére a szőlők között vezető k túraúton. 3,5 km után már a lapos vulkáni kúp tetejéről élvezhetjük a kilátást.

"A Csobánci vár Gyulakesztől keletre emelkedő 376 m magas bazalthegy nyugati végében állnak a szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos, kisméretű vár maradványai. Nagyjából kör alaprajzú várfalak falgyűrűje mintegy 35 m átmérőjű, belső oldalához 5-6 m belsőméretű helyiségsort építettek. A vár legrégibb része, a XIII. században épült, az északi sarkon álló 14x14 m külső méretű, 3 m falvastagságú, többemeletes, hatalmas támpillérekkel erősített öregtorony. Az 1690-es években itt katonáskodott Béri Balogh Ádám, II. Rákóczi Ferenc híres brigadérosa. I. Lipót király 1702-ben a vár lerombolását rendelte el, de II. Rákóczi Ferenc szabadságharca ezt megakadályozta. A Dunántúlt Bottyán generális kurucai foglalták el. Csobánc más várakkal együtt az utánpótlás központjai lett. Rabutin császári tábornok 1707 tavaszán Kreutz tábornokot bízta meg Csobánc elfoglalásával. A tábornok mintegy 1500 katonával kezdte meg az ostromot. A várat Domokos Ferenc kapitány távollétében Szász Márton hadnagy és tiszttartója Dóczy Péter 30 hajdúval környékbeli nemessel sikeresen védte meg a túlerőtől. Az ostrom során elesett maga Kreutz tábornok, 25 császári tiszt és 350 katona." (Forrás: http://varak.hu)

A várhegyről erdők és szőlők között ereszkedünk, (k) majd a Hajagos-hegy külszíni bazaltbányájába teszünk egy rövid kitérőt. Folytatjuk utunkat, mostmár lefelé a Hajagos lábánál álló szőlők közötti Csobánci Bormanufaktúrába, ahol megpihenünk egy borkóstoló idejére. Három fehérbort vagy mustot választhatunk.

Hegyesd nem véletlenül hegyes, a hegy egyedi kúpjának látványa szinte egész túrautunkon végigkísér. A borkóstoló után leereszkedünk az Eregr-víz völgyébe, hogy Diszel szélső utcáin át széles legelőkön kersztül (s) közelítsük meg a többi tanúhegy mellett szinte eltörpülő Hegyesdet. Amilyen kicsi, olyan meredek, ám a tetejéről élvezhető látványért érdemes felkapaszkodni az oldalán. (A hegyet körbekerülve egyből Hegyesdre lehet érkezni, ahol a régi bányató partján várható be a "csúcshódító" csapat.)

"A Tapolcai-medence kapujában álló Hegyesd község határában magánosan emelkedő 281 m magas bazalthegy tetején állt egykor a kis területű, 1 m vastag falakkal épült szabályos alaprajzú Hegyesd vára. Csigavonalban haladó, szerpentinút vezetett fel a csúcson épült lakóépületekhez. Az út külső peremén kis alapterületű védőtornyokkal erősített fal húzódott, amelyet feltehetően több kaputorony szakított meg. A Birkenstein-féle képen egy többemeletes lakóépület figyelhető meg. A vár helyzeténél fogva csak gyalogság befogadására volt alkalmas, lovasság falai között nem tartózkodott. A hegykúpon a vár alapfalai ma is megtalálhatók." (Forrás: http://varak.hu)

A csúcsról leereszkedünk Hegyesd faluba, túrautunk céljába.

Jelentkezni az alul található jelentekési lap kitöltésével és a részvételi díj befizetésével lehet.


Legnagyobb magasság
372 m
Teljes táv
13.72 km
A fájlban nulla értékek is lehetnek.

Az útvonalat letöltötték 8 alkalommal.

openstreetmap
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
A Zöldközért is ezt ajánlja: © OpenStreetMap
Distance: {0} {2} Elevation: {1}
Distance: {0} {2} Speed: {1}
Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Distance: {0} {2} Cadence: {1}
http://zoldkozert.hu/media/com_gpstools/markers/02marker.png
http://zoldkozert.hu/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#0000FF,#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
50
google.maps.MapTypeId.ROADMAP
1
1
1
1
1
1
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.DEFAULT
Távolság
Emelkedés
Sebesség
Heart Rate
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s
 
apple_touch_icon

Jelentkezési lap

Jelentkezés a Zöld Közösségért TBE túráira, eseményeire.

(A jelentkezésnél kérjük minden mezőt tölts ki! A jelentkezési lap kitöltése után a megadott e-mail címedre küldjük a visszaigazolást.)

 


Hasznos lehet a túra alatt

Szállás

Étel, ital

Érdekelhet ez is

Oldal megoszása

Támogassa adója 1%-val egyesületünket: 18365744-1-03 (Rendelkező nyilatkozat letöltése)

Köszönjük, ha adományoz egyesületünk számára

pixel

Számlaszámunk: 10101047-61524000-01001000

© 2016- Minden jog fenntartva, Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület. Terv: www.euromarketing.hu.