Visszatért Halasra a térség egyetlen kis lile párja!

Visszatért Halasra a térség egyetlen kis lile párja!

2022. április 10.

  • Nyitólap
  • Friss
  • Visszatért Halasra a térség egyetlen kis lile párja!

A vizesélőhelyekhez kötődő, alig rigó méretű partimadár természetes fészkelőhelye a folyómenti kavicszátonyok, de az utóbbi évtizedekben hazai állományának nagy része már az ember által létrehozott, másodlagos élőhelyeken telepszik meg. A kavicsbányák és szennyvízszikkasztók talán kevésbé meglepő választásnak tűnik, mint a gyöngykaviccsal felszórt lapostetők, autóparkolók.

 220410-kis-lile-kiskunhalas03

kis lile fészek 2014. 05. 08-án a frissen rekultivált Jókai utcai szeméttelep nyílt talajfelszínén

Első bizonyított halasi fészkelése a fajnak 2014-ben volt a frissen rekultivált Jókai utcai szeméttelepen, amikor a vízpart mellett találtak maguknak nagyobb kiterjedésű, nyílt talajfelszínt. Ahogy azonban nádas felnőtt, a területről, mint fészkelő eltűnt, ezzel párhuzamosan azonban egy pár megjelent a város déli felén, a bevásárlóközpontok körül. Bár ezidáig sikeres fiókanevelést nem sikerült megfigyelni, de minden bizonnyal az Aldi lapostetején fészkelhetnek, míg táplálkozni főként a szomszédos, mélyfekvésű, rendszeresen víz borította területre járnak. Jelenleg ez a terület is szárazon áll, így az Afrikából az utóbbi napokban hazatért pár esélye a szokásosnál is kisebbek.
Ha valaki jár az Aldinál, könnyedén megfigyelheti őket, amint a parkolók közötti gyepfoltokon, rövid futások után megmegállva vadásznak mindenféle ízeltlábúra, féregre. Kicsi méretük és szürkésbarna hátuk miatt könnyen észrevétlen maradnak, de ha felröppennek, hosszú hegyes szárnyuk, villámgyors röptük és az ilyenkor hallatott éles „piü” kiáltásuk hamar elárulják jelenlétüket. Mint a felvételeken is látszik, az autókhoz teljesen hozzászoktak, így egy kis szerencsével autóból akár 3-4 méterről azt is meg lehet figyelni, amint egyik lábukat előre nyújtva, a földet tapiskolják. Ezt az alapvetően a nedves iszapban megbúvó lárvák, férgek felzavarására kialakult vadásztechnikát a porzó, kemény talajon
megfigyelni kissé elszomorító.
Nagyon kell az eső nekik is!

220410-kis-lile-kiskunhalas01

hím

220410-kis-lile-kiskunhalas02

tojó

A kis lile hazai állománya 470-760 párra tehető, az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat. Magyarországon védett faj, eszmei értéke 50.000 Ft.

220410-kis-lile-kiskunhalas04

a kis lile magyarországi fészkelési valószínűségi ponttérképe (Szép T., Csörgő T., Halmos G., Lovászi P., Nagy K. & Schmidt A. (szerk.) 2021. Magyarország madáratlasza. – Agrárminisztérium, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest. madaratlasz.mme.hu)

Oldal megoszása

Támogassa adója 1%-val egyesületünket: 18365744-1-03 (Rendelkező nyilatkozat letöltése)

Köszönjük, ha adományoz egyesületünk számára

pixel

Számlaszámunk: 10101047-61524000-01001000

© 2016- Minden jog fenntartva, Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület. Terv: www.euromarketing.hu.