Kőforgatók Kiskunhalason

Kőforgatók Kiskunhalason

2021. augusztus 13.

Ahogy azt tegnap megjósoltuk, a Jókai tavi friss iszapfelszínek újabb ritka vonuló partimadarakat vonzottak le az égből egy gyors tankolásra. Ma reggel 3 kőforgató vizsgálta át a felszínre került törmeléket lárvák, férgek és egyéb finomfalatok után. Mint arra a faj magyar neve utal táplálkozásuk során mindenféle a parton fellelhető dolog, így kövek, de összehordott növényi maradványok, kagylóhéjak, vagy mint itt a rekultivált szeméttelepen, konzervdoboz és egyéb hulladék alá bekukkantanak, azokat felfordítják.

Költőterületük a sarkvidék tengerparti régiója, míg a telet Afrika déli partjai mentén töltik. Többnyire vonulás során is a tengerpartokat követik, ám évről évre előkerül néhány példány a szárazföld belsejében, így a Kárpát-medencében is, ahol főként a szikes tavakon, lecsapolt halastavakon figyelik meg őket a madarászok. Halas térségéből ez az első dokumentált előfordulása a fajnak, de az idei őszi vonulási időszakban Magyarországon is csak a második.

A most előkerült 3 madár igen gyorsan keresgélt, szorgosan forgatgatott, de ha a levegőből ígéretesnek tűnt iszapon nem találnak elegendő táplálékot, akkor már repülnek is tovább. Ilyenkor lehet igazán jól megtapasztalni a madárvonulást. Az iszapon táplálkozó madarak összetétele és száma napról napra változik. Mivel a partimadarak vonulása éjjel a legintenzívebb, így főként a reggeli és esti órákban érdemes nézelődni, ráadásul akkor még a látási viszonyok is jók: reggel a dombról, este az Ezüst-tavak bekötő újtáról kiválóak a fények.

  • Kőforgatók Kiskunhalason
    A videó hossza: 0:56 perc

Oldal megoszása

Támogassa adója 1%-val egyesületünket: 18365744-1-03 (Rendelkező nyilatkozat letöltése)

Köszönjük, ha adományoz egyesületünk számára

pixel

Számlaszámunk: 10101047-61524000-01001000

© 2016- Minden jog fenntartva, Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület. Terv: www.euromarketing.hu.